‘’care for every colour’’
Door trends op het gebied van internationalisering zien we in onze samenleving diverse huidtypes, afkomsten en nationaliteiten. Van de huidtherapeutische praktijk vraagt dit een flexibele en innovatieve houding waarvan we begrijpen dat dit een uitdaging kan zijn gezien de complexiteit van de gemixte en donkere huid. Bij Berg Care vinden we het belangrijk om handvaten te bieden op hulpvragen vanuit de gehele samenleving waarbij we streven naar inclusiviteit. In het kader van ons thema ‘’care for every colour’’ vragen we meer aandacht voor diversiteit en lichten we graag onze kennis, in combinatie met systeembehandelingen, toe in een blogreeks.
De groeiende diversiteit van onze patiëntenpopulatie in combinatie met de behoefte aan huidverbetering middels (laser)systemen, heeft de noodzaak benadrukt om systemen te ontwikkelen en behandelprotocollen op te stellen voor patiënten met een breed scala aan huidaandoeningen en huidtypes. Maar voordat we een toelichting geven op mogelijke systeembehandelingen, gaan we eerst nog dieper in op het melanine in de huid en de reactie op systeembehandelingen zoals laser.
Reactie melanine bij IPL en lasertherapie
Het ongewoon brede absorptiespectrum van melanine (variërend van 250 tot 1200nm) stelt lasers, in het zichtbare lichtspectrum, in staat om zich op pigment te richten. Een niet-specifieke energie absorptie door een relatief grote hoeveelheid melanine in de basale laag van de
epidermis bij donker gepigmenteerde patiënten, kan de kans op thermische schade aanzienlijk vergroten. Dit leidt tot een hoger risico op ongewenste effecten zoals permanente depigmentatie, textuurveranderingen, focale atrofie en littekens.
Bovendien vermindert competitieve absorptie door epidermaal pigment aanzienlijk de totale hoeveelheid energie die dieper pigment kan bereiken. Hierdoor wordt het moeilijker om de mate van weefselvernietigingen te bereiken die nodig is om het gewenste resultaat te bereiken1.
Een oplossing om dit probleem te vermijden kan een systeembehandeling voor huidverbetering zijn welke niet chromofoor afhankelijk is, zoals de NeoGen™ EVO. Dit systeem werkt op basis van medische stikstof-plasma waarbij het de bovenste huidlaag intact laat. Dit maakt het non-ablatief, dus zonder carbonisatie van weefsels, en daardoor veilig in gebruik bij de complexere en donkere huidtypes, t/m huidtype 6. Meer hierover lees je in onze volgende blogreeks ‘’care for every colour’’.
De donkere huid t.o.v. de lichte huid in combinatie met laser
Een sterk gemelaniseerde huid absorbeert elektromagnetische energie veel efficiënter dan een lichte huid, maar de absorptie van melanine neemt exponentieel af naarmate de golflengte langer wordt. Het donkerste huidtype, huidtype 6, kan tot 40% meer energie absorberen wanneer deze wordt behandeld met een laser uit het zichtbare lichtspectrum, ten opzichte van een lichtere huid (type I of II), indien de fluence en pulsduur hetzelfde blijven. Als zodanig absorbeert epidermaal melanine ongeveer vier keer zoveel energie wanneer het wordt behandeld met een 694nm ruby laser dan wanneer het behandeld wordt met een 1064nm Nd:Yag laser. Over het algemeen moeten systemen met langere golflengten die minder efficiënt worden geabsorbeerd door melanine en dieper in de dermis kunnen doordringen, worden gebruikt bij een minimale fluence die nodig is om een gewenste huidreactie te geven waarbij collaterale weefselschade zoveel mogelijk wordt geminimaliseerd1.
Wil je dus graag met systemen werken, bijvoorbeeld op het gebied van ontharen of pigmentbehandelingen? Dan kan een systeem met een langere golflengte hiervoor een veilige effectieve oplossing bieden voor de donkere huidtypen2. Neem bijvoorbeeld de MeDioStar® diodelaser met een dual-wavelength van 810 tot 940nm waardoor het pigment in de epidermis ontzien wordt en de behandeling veilig toe te passen is tot en met huidtype 6. Additioneel is het systeem uit te breiden met een YAG 1060nm of ALEX 760nm handstuk (en meer) waardoor het voorziet in elke medische of esthetische behoefte van iedere cliënt. Meer weten over de MeDioStar® diodelaser? Klik dan gerust hier.
In de volgende blogs gaan we verder in op de complexiteit van de gemixte en donkere huid. Loop jij in de praktijk ergens tegenaan en kom je er niet helemaal uit? Ook voor vragen omtrent klinisch redeneren staan Berg Care’s huidtherapeuten je graag telefonisch te woord. Vind je deze blog interessant? Klik dan hier voor nog meer interessante blogs.
Literatuur
1Shah, S., & Alster, T. S. (2010). Laser Treatment of Dark Skin. American Journal of Clinical Dermatology, 11(6), 389–397. doi:10.2165/11538940-000000000-00000